Gezond en wel

Al sinds 1980 is er een gezondheidspost onder Jeevan Jyot vlag. Van heinde en verre komen dorpelingen met hun medische vragen en zorgen. In de dorpen zijn geen huisartsen; dokters in de stad kosten doorgaans een half vermogen. Dorpelingen komen graag naar Jeevan Jyot, omdat ze weten dat ze eerlijk en correct worden behandeld. Voor een consult en onderzoek wordt een symbolische bijdrage gevraagd. Eventuele medicijnen hebben een vaste prijs. Echter, als mensen het overduidelijk niet kunnen betalen, geven ze naar kunnen. Zodoende is de gezondheidspost gedeeltelijk afhankelijk van externe bijdragen.

De gezondheidspost ziet een toename in het aantal (jonge) vrouwen dat de weg weet te vinden naar de post. Nog altijd wordt er in Dhandhuka 10 keer nagedacht voordat een meisje of vrouw naar de dokter gestuurd wordt. Vrouwen kwamen vaak pas als hun klachten amper meer uit te houden waren. Dat lijkt nu langzaamaan te veranderen; het oude gezegde “investing in a girl child is like watering your neighbours plant” lijkt te verwateren.

Jarenlang werden dorpjes met regelmaat bezocht door een mobiele gezondheidsdienst, maar die dienst moest een aantal jaren geleden gestopt worden vanwege gebrek aan een betrouwbare auto en voldoende gekwalificeerde staf. Dat is een waar gemis.

Dhandhuka 27 01 2016 057Dhandhuka25 01 2016 032

 

 

 

 

 

In de behandeling worden veel natuurlijke medicijnen gebruikt; zie hier Neetaben in actie.

Dhandhuka25 01 2016 062

 

Dhandhuka 27 01 2016 039